11.01.11

Kā atliet ģipša roku?

Pirmo reizi atbildēju Pajauta.lv. Es kādreiz ļoti daudz esmu lējis ģipša atlējumus.

Māls ir labs, bet ar to būs jāmāk strādāt. Ģipsis ir ļoti labs un ir pieejami ļoti daudz to veidu:
1) celtniecības - pelēks, rupjš un lēts - ja rokās paņemot jūt kaut vienu smilšu graudiņu, tad var to mazliet atsvaidzināt - kādu pus stundu pakarsējot (+160) cepeškrāsnī.
2) elektromontieru - balts, ātri kalst un lēts - ir aizdomas ka liek klāt sāli lai tik ātri saķertu (sacietētu). Jebkuram ģipsim (pat cementam) pieliekot sāli (NaCl) palielinās cietēšanas ātrums - līdz pat 20 reizes.
3) ārstniecības - ģipšus lūzumiem - tik viegli dabūt nebūs, mēreni dārgs
4) zobārsta - ļoti balts, smalks, bet nepārāk ciets, bet cietās par augšminētiem. Var nopirkt - cena neiepriecinās.
5) rozā - gaiši rozā, ļoti smalks un ciets - mīkstāks par marmoru. 20Kg maiss maksā kādus 25Ls (2000 gads). Ļoti plaši izmanto restaurācijā un pretformu veidošanā.
6) titāna baltais - ļoti balts, ļoti smalks un cietāks par marmoru. Būs vajadzīgi ļoti labi marmora instrumenti pēcapstrādei. Maisa cena ir pasakaina.
7) un ir vēl ļoti daudz varianti !!!

"Roku - plaukstu" esmu pats veidojis jau sen! Ar vazelīnu vai taukiem to kārtīgi iesmērē, arī visus mazos matiņus, bet vienalga būs sāpīgi. No rozā ģipša (zobārsta) uztaisām šķidra krējuma masu, un 20 minūšu laikā uz rokas-plaukstas veidojam elegantu ģipša cimdu. Pēc 10 minūtēm to salaužam kā olu čaumalu (no 3 ... 6mm), noklājam ar parafīna un vēl kautkā (neatceros) šķīdumu (ietauko - iekšpusi), tad čaumalu salīmē - PVA vai kaut kas līdzīgs. Un kad viss salīmēts, apziežam ar lēto ģipsi - nostiprinām, jo ielietais ģipsis izplešas (1%), un tikai tad ņeman un lejam savu eleganto un skaisto roku (lēto ģipsi es neiesaku).

Neiesaku ģipsi maisīt ar elektomaisītājiem, un jāizvairās no burbulīšu veidošanos!
Kad formā liesiet ģipsi, ļoti šķidru, vajag ar gumijas āmuriņu padauzīt, lai uzpeld gaisa burbulīši! Meitenes var izmantot vibratoru :)
Bet var taisīt arī divdaļīgo ģipšu pretformu, bet parasti to vieglāk uztaisīt no šīs "elegantās rokas".
Var izmantot mālu un fasēšanas plēvi ... esmu daudz tā izlējis, gan rokas, gan visādus dekoratīvos elementus.
Formu var uztaisīt no silikona (šķidrā - rūpnieciskā) ... bet labāk no "elegantās rokas" kura būs pielabota un apstrādāta.

No vienas dokumentālās filmas uzzināju, ka visas senās Maiju (Amerika) sienas skulptūras ir gatavotas no ģipša. Pacēluma laikā bija pusmetra biezs slānis uz akmens sienām, bet pagrimuma laikā, kad jau bija izcirsti visi koki, lai gatavotu ģipsi, tikai pāris centimetri.

Pieliku video par saviem ģipša lējumiem:

Nav komentāru: