01.11.10

Par Bioss

Ja jāatjauno itkā miris dators, tad tikai ar (USB) Floppy ar speciāliem failiem no ražotāja. Bet ja nav! Tad velkam atsevišķu bios.image un šuvjam!

Kur bios.image (tikai nepārdēvējat citā vārdā - orginal) un pāršuvējs.exe (awdflash.exe) palaižas ar autoexec.bat (ar ierakstīto komandrindu):
Award: "awdfash bios.bin /cd/cp/py/sn/f/r" .... lietojis daudz reizes
AMI: "amiflash amibios.rom /b /n /-o /-c /-d /-r /v /-i /-k /-e /-g" .... pāris reizes
Phonix: nekad neesmu atjaunojis, vai neatceros
Uz Floppy jābūt io.sys, msdos.sys un command.com no win95 vai win98 (winME), un biosā jābūt kā first boot (apaut - uzvilt zābaku - zābakotājs) - floppy. Ar awdflash.exe esmu pāršuvis gan AMI, gan citu ražotāju biosus, saka ka nedrīkst, bet strādā.

Pirmais - neaizmirsti ka Bios saprot tikai FAT12, Fat16 un Fat32, un ja tu caur "Windows - XP, Vista vai 7" apgreidosies un būsi izdzēsis to slēpto (parasti 16MB) FAT partīciju (tā arī uz Linuksa jāveido vai jāizmanto Floppy), tad pasaki "čau". Tas tāpēc ka visi jaunie datori un laptopi izmanto cieto disku (HDD) biosa atjaunošanai, ja tādas FAT partīcijas nav - UZMANIES.

Otrais - ir tādi biosi kuram pāršuvējs.exe ir pašā biosā, vajag tikai uzkopēt bios.image uz Floppy vai HDD FAT partīcijas, un bioss visu izdarīs pats. Ja nebūs FAT partīcija, tas izmanto citu (NTFS), bet rakstīs jauno biosu mūžīgi - tā tevi izjokos!

Bet pēc būtības jau gadus 10 visi taisa (vismaz es tā domāju) dual-bios mātesplates, kur viens bioss ir maināms, bet otrs ir statisks (ja maināmais nobrūk tad automātiski atjaunojas no statiskā - read only). Vienkārši bija vīruss (pazīstams arī kā Černobiļas vai Spacefiller) kas dzēsa biosu, un dual-bioss bija tikai drošību pasākuma rezultāts! Un ja nav dual-bioss tad bez programmatora nekas nesanāks - kādreiz pat biju vienu tādu noskatījis.

Par šo atgādināja ŠIS.
ŠIS nezina ka vajag FAT partīciju un arī neviens to neiesaka, piedāvā Floppy, bet kāpēc - nepaskaidro.
Biosa backup.

Nav komentāru: