05.10.09

Karas dators

Man vecais CPU Durons1200 ar 1,5Gb RAM un video FX5700ultra pakaras pēc pusstudas, un dažreiz pat neslēdzas. Pirmie gadījumi bija pirms gada, toreiz iztīrīju datoru arī barošanas bloku no putekļiem, "zobu pastu" (termopasta) iesmērēju gan zem Durona un video čipa, un problēma pazuda, un jā, nomainīju visus kūlerus (ventilatorus) tā ka dažreiz nevarēju saprast ieslēdu datoru vai nē.

Bet šoreiz ir savādāk. Tā kā es to datoru esmu "mētājis", bija vaļīgi DDR satvērēji un AGP satvērējs, bet no tā atspiešanas(pārlikšanas) nekas nemainījās. Atrubīju (izņēmu vai atslēdzu) visu, TV pci tjuneri, SBLive pci karti, IDE disku, un atstāju tikai MB ar CPU un vienu 512DDR ramu, un videokarti FX5700ultra. Karas! Ieliku citu, otru 1024DDR moduli, bet karas! Domāju ka pie vainas RAM, kāds no DDR moduļiem. Iesmērēju jaunu pastu gan uz CPU, gan uz videnes čipa. Karas!

Izrāvu videni FX..., un ieliku PCI 2Mb videni, tādas man te kādas piecas mētājas. Nekaras!!! Iztestēju RAM pāris stundas, viss ir okei! Bet vienalga ir aizdomas ka baroklis mirst, jo dabūju atslēgt "auto shutdown" kas darbojas pie "PC monitoringa" softa, un šai gadījumā nepatika ka +12v vietā nokrita līdz +10v, un pašreiz rāda +10,74, kas nav iepriecinoš fakts.

Nu tā man ir vajadzīga viena AGP8 videokarte (used) ar budžetu 10Ls, un laikam laba barošanas bloks (used) 400w pa 5Ls, jo vairāk tādā datorā nav vērts ieguldīt.

Meklējot videokarti es atradu labu www.gpureview.com saitu kur videnes var salīdzināt.
Gandrīz nopirku 7600gs pa 10Ls, bet ... čiks.

Nu negribas man šajos laikos pirkt jaunu datoru, pat uz lietotu (used) negribas skatīties. Un pie tā ka civilizētā eiropā jāmaksā par datora utilizāciju ap 100eiro (10eiro pa KG, kaut kādus 5 gadus atpakaļ), tad šeit viņus būtu jādala pa brīvu. Tāpēc jau ved lielus konteiners ar it kā "utilizētiem" datoriem un monitoriem, var jau Latviju par izgāztuvi pārvērst, kad datorus vairs nepirks un vienīgais kā nopelnīt , tāpat, ir vest 100 reizes vairāk. Un domājiet ka pa nodoķļu maksātāju naudu daži tādas izgāztuves neuztaisa, jo Latvija ir tik liela, ka šeit var dzīvot 200 miljonu cilvēciņu.

Elektronika noveco diezgan strauji, ne tikai morāli vai "jaunas spēles nepalaist", bet ir tāds kā pussabrukšanas periods (oksidācija). Padomju laikā bija 5 klases, 0 klase bija detaļas uz 25 gadiem - parasti izmantoja armija, 1 - klase ap 16 gadiem, 2 klase - 12 gadi, 3 - 6 gadi, 4 - 4 gadi - bērnu konstruktori. Parasti datori bija ar 2 klasi, pirmās letālie iznākumi bija, tik tiešām pēc 12 gadiem, bet vecie 386 laptopi - vēl tagad strādā, pat baterija tur 20 min, ... 19 gadi - 0 klase. Bet pašreiz jau augstāk pa 2 klasi neko nepārdod, jo nav nekādas morālās uun ekanomiskās vajadzības, jo pēc diviem gadiem izmet. Otreizēja izmantošana ir apšaubāma, tās viekārši nav. Kādus gadus 8 atpakaļ Nasa pirka 186 un 286 procesorus, pa 1000$ gabalā un pa 1000 gab. partijā. Es ļoti biju šokēts, bet ja kosmosā jālabo vecie satelīti, kur katrā, varbūt, kādi 100 jānomaina, tad cena ir pareiza, jo jaunus uztaisīt vajag pēc vecās receptes un cena būs tāda paša kā toreiz, ja ne daudzkārš lielāka jo tīra silīcija cenas ir tomēr augsta, kaut tā ir tikai pārstrādāta smilkts graudiņš. Tehnoloģijas burvība ir, ka var pārdot smilktis dārgāk par jebkuru narkotiku, bet kas teica ka tā nav atkarība.

Papildināts 6.okt: Karas dators - atrisinājums

Nav komentāru: