06.05.09

16. marta atskaņas

Avots1:

Latviešu brīvības cīnītājs un igauņu patrioti Latvijā tiek uzskatīti par nevēlamām personām un drošības dienesti viņiem liedz šķērsot mūsu valsts robežu, ziņo avīze "DDD".

Šā gada 16. martā ierasties Rīgā bija plānojis arī Igaunijā dzīvojošais Latvijas patriots Bruno Javoišs kopā ar vairākiem Igaunijas Nacionālās kustības pārstāvjiem. Viņi bija plānojuši pie Brīvības pieminekļa nolikt vainagu ar igauņu nacionālās zilmelnbaltās krāsās austu lenti un uzrakstu "Jūs atdevāt savas dzīvības arī par Igauniju. Dziļā pateicībā – Igaunijas Nacionālā kustība".

"Taču aiz Valgas mūs apturēja Latvijas Migrācijas departamenta un robežsardzes darbinieki," intervijā laikrakstam "DDD" stāsta B. Javoišs. Izrādījās, ka gan viņa, gan igauņu nacionālistu vārdus Latvijas drošības iestādes iekļāvušas to personu sarakstā, kuriem ierasties Latvijā no šā gada 13. līdz 17. martam bija aizliegts. Šo dokumentu bija parakstījis toreizējais iekšlietu ministrs Mareks Segliņš (Tautas partija).

B. Javoišs 1963. gadā naktī uz 5. decembri Rīgā Radiotornī uzvilka sarkanbaltsarkano karogu. Par to viņš tika notiesāts uz septiņiem gadiem Mordvijas lēģerī un ar aizliegumu atgriezties dzimtenē. Pašlaik B. Javoišs dzīvo Igaunijā un strādā par skolotāju. 2003. gada oktobrī viņš apbalvots ar Triju Zvaigžņu ordeņa Zelta goda zīmi.

Saeimas Drošības, aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas priekšsēdētājs Juris Dalbiņš (TP) nemācēja pateikt, kādēļ viņa partijas biedrs M. Segliņš "melnajā sarakstā" iekļāvis Latvijas patriotu. "Nevēlamo personu saraksti ir vistiešākā iekšlietu ministra atbildība. Tieši viņš pieņem lēmumus par kādu personu iekļaušanu šajā sarakstā vai izsvītrošanu no tā," skaidroja J. Dalbiņš. Komisija gan esot sekojusi drošības dienestu rīcībai 16. marta sakarā un pārliecinājusies, ka nevēlamās personas netika dalītas pēc viņu politiskajiem uzskatiem, bet gan apzinātas un kontrolētas radikāļu grupas, lai nepieļautu to konfrontāciju. "Protams, nepatīkami, ka šādā sarakstā atrodas cilvēki, kas cīnījušies par Latvijas neatkarību, bet pagātnes nopelni nevar kalpot par indulgenci," teica J. Dalbiņš.

Arī pašreizējā iekšlietu ministre Linda Mūrniece ("JL") atzina, ka B. Javoišs ticis iekļauts melnajā sarakstā. "Drošības dienestiem bija informācija, ka viņš pieder radikālai organizācijai, kura vēlas ierasties Latvijā, lai piedalītos neatļautos pasākumos," paskaidroja L. Mūrniece.

Atradu šai avotā!


Piepilde: Neesmu sen braucis ne uz Lietuvu, ne Igauniju, varbūt arī es esmu «Melnajā sarakstā»
TNSS

Nav komentāru: